De vloot

De allerleukste club van Alkmaar!

Bulgia

Ons korpsschip de ‘Bulgia’ dient sinds 1996 als onderkomen voor het Zeekadetkorps Alkmaar.

De ‘Bulgia’ is een voormalig patrouille- en later opleidingsvaartuig van de Koninklijke Marine. Na de uitdienstelling is het schip in 1996 in bruikleen gegeven aan de Vereniging Zeekadetkorps Nederland, waarna het schip naar Alkmaar gekomen is.

Sinds 2005 is het schip volledig eigendom van de Stichting Zeekadetkorps Alkmaar.

Sinds 2005 staat de ‘Bulgia’ tevens als Varend Monument geregistreerd in het Nationaal Register Varende Monumenten, een register dat is opgezet in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om inzicht te geven in ons Nederlands varend erfgoed. Het Nationaal Register Varende Monumenten is een hulpmiddel om de belangenbehartiging van historische schepen naar de diverse instanties te ondersteunen.

De ‘Bulgia’ telt 31 slaapplaatsen, verdeeld over het voorverblijf voor de jongere leden (9 t/m ca. 15 jaar), het achterverblijf voor de oudere leden (16 jaar en ouder), het officiersverblijf voor de commandant plus de 2 hoogste officieren, een onderoffiersverblijf en een damesverblijf voor de vrouwelijke leden onder ons.

Bulgia details

Naam Bulgia
Bouwjaar 1954
Scheepswerf Rijkswerf Willemsoord (Den Helder)
Lengte 35,40 m
Breedte 6,20 m
Diepgang 2,00 m
Voortstuwing 2 x 650 Pk Werkspoor (RUB 1612)

Beenhakkers

De (twee) stalen vletten worden gebruikt om elke zeekadet te leren zeilen, roeien of wrikken. Deze 5,5 meter lange vlet kan tegen een stootje en je kunt hier gemakkelijk in leren zeilen.

Het roeien en wrikken gaat wat zwaarder als je nog een jonge kadet bent, maar door genoeg te oefenen en de techniek te leren, kunnen ook de jongere zeekadetten met de vletten overweg.

RS Quest

Deze snelle zeilboot wordt gebruikt om de zeekadetten te leren varen in een snelle, polyester, zeilboot. Het zeilen is totaal anders dan in een beenhakker. Met de RS Quest worden regelmatig zeilwedstrijden gehouden met andere korpsen door heel Nederland.

Deze zeilboten (ja we hebben er drie), liggen in de jachthaven van de ARZV, aan het Alkmaardermeer, zodat hier maximaal gebruik van kan worden gemaakt.

Zeilen in WR-1 sloepen

Tijdens de zomerkampen wordt er vaak gezeild in de WR-1 sloepen. Deze WR-1’s zijn dan in bruikleen van de Koninklijke Marine. Ze zijn een stuk groter dan de Beenhakkers en er kan zelfs mee op de Waddenzee gezeild worden.

 

Wil je zeekadet worden?

Natuurlijk wil je dat! Je kunt 4 zaterdagen gratis komen kijken voordat je een beslissing neemt. Klik op aanmelden en vul je gegevens in. Wij bellen je dan om een afspraak te maken. DOEN!

Zeekadetkorps Nederland

Veel meer informatie over het Zeekadetkorps Nederland kan je vinden via de site. Klik op de vlag hieronder.