Wat doen wij?

Hoe zit de organisatie in elkaar

De allerleukste club van Alkmaar!

Organisatie

Zeekadetten

De zeekadet kent verschillende opleidingen tot zeekadet. Je begint als Ketelbinkie. Als je 11 jaar bent wordt je aspirant zeekadet. Daarna zijn er Derde Klas, Tweede Klas en Eerste Klas.

 

Onderofficier

Als je onderofficier bent, krijg je de leiding over een kleine groep zeekadetten. Je begint als Kwartiermeester. Dan volgen er Bootsman, Schipper en Opper-Schipper.

Kwartiermeester

Officier

Als officier maak je deel uit van de leiding. Elke officier heeft zijn eigen dienstvak. Je begint als Zeekadetofficier der Derde Klasse. Dan volgen er Tweede Klasse, Tweede Klasse-oudste categorie en als laatste Eerste Klasse. Deze laatste rang is voor de Commandant van het korps.

Zeekadet Officier Eerste Klasse

Bestuur

Het korps wordt geleid door een bestuur. Dit bestaat uit een voorzitter, secretaris, penningmeester en enkele bestuursleden. De meeste bestuursleden zijn zelf ook zeekadet geweest.

Opleidingen

Als kadet leer je veel. Alles over de scheepvaart, zeilen, navigeren, techniek enzovoort. Hiervoor gebruiken wij een “Monsterboekje”. In dit boekje staan allemaal taken die je als kadet moet uitvoeren om een stapje hoger te komen.

Ketelbinkie

Ketelbinie

Je kunt al zeekadet worden vanaf 9 jaar. Je bent dan Ketelbinkie en maakt kennis met alles aan boord en over het Zeekadetkorps. Je leert de weg vinden aan boord van de Bulgia. Er is ook een oefening waarbij je in het donker de weg naar dek moet vinden! Allemaal spannende dingen die je gaat doen als Ketelbinkie.

Aspirant

Aspirant Zeekadet

De Aspirant Zeekadet volgt een instructietijd van 3 tot 6 maanden. De taken die vermeld staan in het monsterboekje dienen met goed gevolg te zijn doorlopen. Bij goed gevolg wordt de Aspirant Zeekadet geïnstalleerd als Zeekadet der Derde Klasse. Een Aspirant Zeekadet heeft nog geen strepen.

Zeekadet Derde Klas

 Zeekadet der Derde Klasse

De opleiding tot Zeekadet der Tweede Klasse bevat taken uit het Monsterboekje maar ook de Algemene Opleiding Sloepgast 2. Heeft de kadet al deze taken met goed gevolg afgelegd dan wordt de kadet bevordert tot Zeekadet der Tweede Klasse. Een Zeekadet der Tweede Klasse wordt herkent door een dunne gele streep op de epaulet of mouw van het uniform.

Zeekadet Tweede Klas

Zeekadet der Tweede Klasse

De opleiding tot Zeekadet der Tweede Klasse bevat taken uit het Monsterboekje. Daarnaast kan de zeekadet een dienstvak opleiding kiezen. Voor dit dienstvak zijn aparte brevetopleidingen die met een takenboek worden doorlopen. Heeft de kadet al deze taken met goed gevolg afgelegd dan wordt de kadet bevordert tot Zeekadet der Eerste Klasse. Een Zeekadet der Eerste Klasse wordt herkent door een dikke gele streep op de epaulet of mouw van het uniform.

Zeekadet Eerste Klas

 Zeekadet der Eerste Klasse

De opleiding tot Zeekadet der Eerste Klasse bevat taken uit het Monsterboekje. Daarnaast kan de zeekadet een dienstvak opleiding kiezen. Voor dit dienstvak zijn aparte brevetopleidingen die met een takenboek worden doorlopen. Heeft de kadet al deze taken met goed gevolg afgelegd dan wordt de kadet geïnstalleerd als Kwartiermeester. Een Kwartiermeester wordt herkent door twee dikke gele strepen op de epaulet of mouw van het uniform.

Dienstvakken

Nautische Dienst

In dit dienstvak zitten Matrozen. Je begint met het behalen van Sloepgast 2, daarna Sloepgast 1 en dan Meestersloepgast. Deze opleiding heeft als doel de zeekadet goed laten functioneren als bemanningslid aan boord van het korpsschip, een zeil- en/of motorboot. De Nautische dienst is verantwoordelijk voor alles wat er aan dek gebeurt. De kadetten van dit dienstvak hebben allemaal een vaste rol als er met de Bulgia wordt gevaren.


Sloepgast 2

Sloepgast 1

Meestersloepgast

Technische Dienst

De Technische Dienst heeft de verantwoording over alle technische apparatuur aan boord. De machinekamer is de belangrijkste maar lang niet de enige. Denk aan buitenboord motoren en de apparatuur op de brug. Tijdens het varen met de Bulgia zijn de machinisten in de machinekamer om alles nauwlettend in de gaten te houden.


Machinist 2e klas

Machinist 1e klas
Logistieke Dienst

Dit dienstvak klinkt misschien wat vreemd maar is wel (volgens velen) het belangrijkste aan boord. De kadetten van dit dienstvak zorgen ervoor dat de magen van de bemanning gevuld worden. De werkzaamheden zijn in de kombuis en in de toko (het winkeltje aan boord).


Hofmeester 2

Hofmeester 1

Kleding

Werkpak

De kleding die we op ‘normale’ korpsdagen dragen noemen we het werkpak. Het werkpak bestaat uit een blauwe werkbroek en werkhemd en een ‘witje’. Als het wat kouder is kun je hier ook nog een donkerblauwe commandotrui en/of een donkerblauw fleecevest bij dragen. Onder het werkpak dragen we zwarte werkschoenen.
Naast dat we er door deze kleding allemaal hetzelfde uit zien is het ook erg handig, zo wordt je eigen kleding niet vies tijdens het werk dat je verricht! Bovendien zit het werkpak makkelijk, waardoor je zonder problemen mee kunt doen aan alle activiteiten.

Uniform

Soms hebben we een bijzondere gelegenheid, bijvoorbeeld de start van het landelijke zomerkamp, de bevorderingen tijdens de oudervaardag, of helpen bij de Landelijke Dodenherdenking.
Tijdens deze belangrijke bijeenkomsten dragen we natuurlijk niet onze normale kleren, maar dragen we ons nette pak, het uniform.

Brevetten

Naast het behalen van de dienstvak brevetten, is het ook mogelijk om extra brevetten te behalen. Dit zijn officiële certificaten, zoals: 

 • EHBO
 • Marifonie certificaat
 • Klein pleziervaartbewijs I & II
 • Groot pleziervaartbewijs

Deze certificaten worden door het zeekadetkorps geheel vergoed (mits je in één keer slaagt). 

 

Veel gestelde vragen

 • Hoe oud moet je zijn om zeekadet te worden?

Je kunt al vanaf 9 jaar Ketelbinkie worden. Je begint als  en je leert de weg aan boord kennen en je maakt kennis met alle onderdelen van het korps zodat je weet hoe alles heet en waar alles te vinden is.

 • Hoe laat moet je aan boord zijn en dan tot laat?

Elke zaterdag beginnen wij om 11.00u. Om 12.00u hebben we baksgewijs. Hier wordt verteld wat er die dag op het programma staat. Aan het einde van de dag (16.30u) is er weer baksgewijs en daarna is de dag voorbij.

 • En als ik opeens op zaterdag niet kan komen?

Iedereen die niet kan komen moet zich ruim vooraf afmelden bij de commandant of eerste officier. Dit kan via een telefoontje, email of melding in de what’s app groep. Als niemand weet dat je er niet bent dan gaan we bellen met je ouder(s).

 • Is er altijd korpsdag op zaterdag?

In de zomer/winter-vakantie houden we een stop. Dan zijn er geen officiële korpsdagen. Soms zijn we niet aan boord, of is het schip weg. Dan hebben we een weekendje of excursie. Deze worden in de agenda en  what’s app groep gemeld. Als je net komt kijken, mag je hier natuurlijk ook aan meedoen.

 • En als ik al weet dat ik zeekadet wil worden?

Dat is natuurlijk het allerleukste. Vul het inschrijfformulier alvast in en neem je ouder(s) mee naar de Bulgia voor een gesprek met de commandant. Dat is allemaal snel geregeld!!

 • Wat moet je meenemen als je komt kijken?

Natuurlijk je glimlach en veel zin. Trek je oude kleding aan en neem een regenpak mee.  In de pause kan je wat kopen in de toko, ons eigen  scheepswinkeltje.

 • En als er wat bijzonders op de zaterdag gebeurt?

Als het programma iets bijzonders wordt,wordt daar een mededeling over gedaan via de email en what’s app groep. In de mededeling staan dan alle bijzonderheden vermeld.

Wil je zeekadet worden?

Natuurlijk wil je dat! Je kunt 4 zaterdagen gratis komen kijken voordat je een beslissing neemt. Klik op aanmelden en vul je gegevens in. Wij bellen je dan om een afspraak te maken. DOEN!

Zeekadetkorps Nederland

Veel meer informatie over het Zeekadetkorps Nederland kan je vinden via de site. Klik op de vlag hieronder.